<
>

Semnificaţia şi efectul culorilor pentru copii

Culorile tari și combinaţiile puternice îi atrag şi fascinează pe cei mici. Dar ce faci atunci când copilul tău te roagă să-i vopseşti camera în culoarea lui preferată, dar care nu este tocmai potrivită pentru decorarea pereţilor?

Dacă înveţi câte ceva despre psihologia culorilor, acest lucru te va ajuta să găseşti schema de culori potrivită pentru a calma un copil agitat sau vei realiza mai uşor selecţia nuanţei potrivite pentru a da o atmosferă energică şi vibrantă în camera unui copil mai liniştit.

Albastru

Albastrul este cunoscut pentru efectul său liniştitor şi este foarte des folosit pentru vopsirea dormitorului. Studiile arată că oamenii sunt mai calmi, concentraţi şi creativi în camere cu pereţii albaştri. Pentru camera copiilor este recomandată folosirea unei nuanţe deschise de albastru, care să aducă aminte de un cer senin sau de ocean, inducând senzaţia de confort.

Galben

Galbenul este o culoare veselă pe care părinţii preferă să o folosească în dormitorul copiilor. O doză potrivită de galben poate provoca sentimente de fericire şi optimism, activeză memoria şi metabolismul. Se recomandă folosirea unui galben pal care are efectul de mărire a spaţiului şi luminează camera. Un galben puternic poate avea efecte neplăcute: oboseşte ochii, provoacă senzaţie de frustrare.

Roz

Rozul este simbolul feminităţii şi al florilor, prin urmare alegerea perfectă pentru camera fetiţelor. Cercetările arată că într-o cameră roz comportamentul agresiv este redus şi se creează un mediu relaxant şi liniştit.

Verde

Culoarea verde este cunoscută ca simbol al naturii, păcii şi armoniei. Verdele - rezultat din amestecul unei culori calde (galben) cu una rece (albastru) - reprezintă prospeţime şi linişte. Vopsind camera copilului tău în verde vei obţine un efect calmant, de reducere a nervozităţii şi, de asemenea, îl vei ajuta să se trezească plin de energie.

Violet

Acest amestec ce rezultă din combinarea roşului cu albastrul este cunoscut ca reprezentând simbolul bogăţiei, regalitatea, înţelepciunea şi spiritualitatea. Violetul este apreciat mai mult de fete decât de băieţi şi este o culoare foarte răspândită în camerele micilor domnişoare.

Portocaliu

Portocaliul este o culoare care atrage atenţia şi exprimă căldură, energie şi entuziasm. Lucrul cel mai interesant la portocaliu este faptul că, deşi este o culoare aprinsă, nu este atât de obositoare cum este galbenul şi nu declanşează emoţii la fel de puternice ca roşul.

Crem

Cremul este o culoare neutră care induce o stare de relaxare, dar folosit în exces poate duce la plictiseală, monotonie. Se combină foarte uşor cu orice culoare şi poate fi folosit în camera copilului pentru tavan sau, dacă vrei să vopseşti doar un perete mai colorat, pentru restul poţi alege crem.

 sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe