<
>

Explorează lumea cu ajutorul imaginaţiei

Să priveşti un copil cum desenează este o portiță deschisă spre o lume plină de culoare, un univers pe care noi poate l-am uitat. Imaginația nu are limite!

Fiecare joc al celor mici ne învață mult despre ei. Ne ajută să descoperim spre ce se îndreaptă personalitatea lor. Ca părinte, vei descoperi cum copilul tău învaţă mult prin joacă şi prin relaţionarea cu alţi copii. Uneori, părinţii şi profesorii pun presiune asupra copiilor să deseneze şi să picteze în funcţie de șabloane fixe desprinse din realitate. Experţii în educaţie artistică au observat că un copil cu vârsta de 2-4 ani îşi va folosi mânuțele ca să ţină un creion şi va crea imagini de pe hârtie, dar el nu va fi capabil să deseneze imagini care să corespundă cu realitatea așa cum sunt obişnuiţi adulţii. Este bine ca noi să încurajăm copilul să ne spună povestea din spatele a ceea ce a creat, ajutându-l astfel în comunicarea ideilor.

Între 4 şi 6 ani, copiii încep să înveţe conceptele de forme şi culori, dar tind să le folosească în funcţie de experienţa lor şi nu în concordanţă cu ceea ce este corect din punct de vedere vizual. Prin urmare, părinţii trebuie să lase copiii să facă ceea ce le place şi să nu le impună să folosească anumite culori. Copilul îşi explorează lumea în felul său şi libertatea de a face acest lucru îi dezvoltă încrederea în sine.

Este important ca adulţii să se abţină de la a face prea multe sugestii în timp ce un copil este în mijlocul procesului creativ. Modul în care copilul percepe lumea este foarte diferit de cel al adultului. Un copil ar putea colora munţii în albastru sau portocaliu, dacă așa simte el. Nu este recomandat ca un adult să corecteze copilul când acesta foloseşte o culoare care se află în neconcordanţă cu realitatea, ci este important să înţeleagă că tot ce face copilul este să îşi exprime experienţa în raport cu acel obiect.
Copilul tău ce a desenat astăzi?

 sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe