Scheme cromatice clasice
Dacă vă doriţi un interior cald, primitor și confortabil, nu ezitaţi să combinaţi nuanţele naturale ale lemnului pentru pardoseală şi mobilier.
CLÁSIC, -Ă, clasici, -ce, adj.: Care concentrează caracteristicile unui lucru, ale unei acţiuni, ale unei situaţii etc.; tipic, caracteristic; care este folosit în mod curent. Procedeu tehnic clasic. Care aparţine clasicismului, privitor la clasicism. - Din fr.
În articolul precedent am încercat să exemplific "reţetele cromatice" elementare pe care oricine le poate utiliza în procesul de amenajare al locuinţei. Nu vă speriaţi de culori şi nu vă fie teamă să le folosiţi. Dar nu uitaţi că există oameni care petrec ani studiindu-le şi exersând. Fiţi sinceri cu voi înşivă şi nu vă hazardaţi înainte de a vă documenta sau înainte de a cere părerea unei persoane avizate. Observaţi detaliile reproducerilor din albumele de arta, mergeţi şi vizitaţi muzeele, intraţi în librării şi biblioteci şi îndrăzniţi să deschideţi albumele de arhitectură, accesați siteuri de specialitate! Şi nu uitaţi să țineți cont de starea de spirit din diferitele locuri pe care le vizitaţi. Toate astea pentru a vă putea contura mai bine "gustul" culorii.
Ani la rând am susţinut că locuinţa mea va fi alb-negru, clasica schemă cromatică, eu fiind o mare iubitoare de negru (în vestimentaţie, accesorii etc…). Asocierea acestor două non-culori este atemporală. Eleganţa simplă a albului şi a negrului poate ajunge la rafinament şi extravaganţă în funcţie de felul în care folosim această asociere. Potrivită spaţiilor generoase şi persoanelor sigure pe gusturile lor, elegante, clasice, combinaţia alb-negru poate fi abordată greşit. Dacă decideți vă decorați locuința folosind aceasă combinație cromatica, trebuie să alegeți cu grijă alburile folosite. Recomandarea noastră este ca ca albul pur să fie folosit doar pentru tavane.
Spuneam mai demult ca o încăpere albă (pereţi, tavan, podea), poate fi în egală măsură un vis diafan (dacă alburile sunt saturate, colorate) sau un coşmar (albul-pur de spital, rece şi septic se va evita). Pe un perete alb stau foarte bine nişte rafturi/poliţe negre ; şi la fel de bine, în spatele unei canapele albe, un perete negru decupează ansamblu aproape ca un frame cinematografic. Negrul se poate folosi pentru a vopsi grinzile unui tavan înalt sau în accesorii, mobilier, regăsindu-l-l în diferite materilale şi texturi. O măsuţă de cafea de abanos, un fotoliu învelit în catifea sau blană, perne decorative cu tafta şi mărgele, draperiile în dungi late verticale alb-negru-gri, o fructieră de sticlă sau un sfeşnic cu braţe, un lampadar cu ciucuri de sticlă sunt doar câteva exemple de obiecte ce pot fi negre în atmosfera unui living elegant.
Şi ca să-ţi conturezi pe deplin tabloul, imaginează-ţi un pat înalt cu tăblie tapiţată neagră peste care tronează un baldachin diafan de mătase alb-sidefiu sau o baie pe ale cărei dale mari de piatră gri stă o frumoasă cadă clasică, cu picioare, al cărui exterior e vopsit negru. O altă ambianţă plăcută pentru locuinţă este cea rezultată din combinarea mai multor nuanţe şi tonuri de maro, sau mai plastic spus, de brun. Dacă vă doriţi un interior cald, primitor, confortabil atât pentru voi cât şi pentru oricine vă va călca pragul, nu ezitaţi să combinaţi nuanţele naturale ale lemnului pentru pardoseală şi mobilier. Trebuie să ţineţi cont însă de tonurile sau nuanţele folosite.
Vă reamintesc că tonurile unei culori sunt drumul pe care o culoare îl poate parcurge către alb sau negru, iar nuanţele unei culori sunt obţinute prin virarea unei culori către o altă culoare. Brunul este culoarea naturală a pământului, a lemnului, regăsindu-se şi în piatră. Fiind o culoare caldă, brunul inspiră ideea de "acasă", de siguranţă. Optând pentru variantele deschise de brun, nu veţi greşi dacă le folosiţi în combinaţie cu galben pai, verde praz sau chiar cărămiziu, violet, gri sau oranj. Brun închis (mahonul de exemplu) poate fi folosit în locul negrului. Un interior dominat de tonuri şi nuanţe de brun poate fi accesorizat cu elemente aurii sau argintii. (Mă gândesc acum la un perete vopsit într-o nuanţă caldă de cafea cu lapte pe care stă o oglindă cu ramă de inspiraţie art-nouveau patinată cu bronz).
Din categoria "clasică" mai fac parte celebrele asocieri cromatice dintre alb, roşu şi verde, ceea ce duce cu singuranţă gândul la sărbătorile de iarnă. Sau combinații de alb, albastru şi turcoaz - schemă cromatică ce aduce briza oceanului şi gândul la vacanţele de vară pe malul mării. Indiferent pentru care schemă veţi opta pentru amenajerea locuinţei, nu uitaţi că voi sunteţi cei care locuiţi în ea, deci nu uitaţi să ţineţi cont de ceea ce vă spune intuiţia, starea de spirit. Nu uitaţi că trebuie să vă facă plăcere!