<
>

Tendinţele anului 2011

În anul 2011, la târgurile internaţionale de design, specialiştii în domeniu au prezentat o arie cromatică extraordinar de largă care inspiră și astăzi.
 

De la culorile alese pentru finisajele interioare (pereţi, pardoseli, tavane) şi exterioare până la mobilier şi decoraţiuni, 2011 a fost anul în care ni s-a sugerat să privim cu încredere spre viitor, încercând să exploatăm ideile unei lumi ideale pline de armonie şi curajos colorată.

În acelaşi timp, specialiștii ne arată un contrast extrem între două atitudini: o abordare conservatoare şi controlată în opoziţie cu o viziune puternic influenţată de gânduri futuriste şi realităţi virtuale.
În timp ce prima categorie de designeri prezintă produse clasice, cu un puternic "parfum arhaic", lăsând să se întrevadă patina timpului şi istoria, ceilalţi se lansează parcă direct pe orbită , într-o curajoasă călătorie în viitor, aducând consumatorilor produse cu totul desprinse dintr-un S.F.
"Trendy" nu a fost niciodată atât de plin de "trecut".

O ladă de zestre a bunicii recondiţionată şi poate accesorizată cu balamale şi zăvor de cupru, un candelabru cu accesorii de cristal din perioada antebelică, un divan din anii '20 şi nişte draperii grele de pluş sau catifea cu canafi de mătase pot decora un interior ai cărui pereţi sunt spectaculos zugrăviţi în culori "prăfuite" ce poartă patina timpului.

Gama cromatică poate pleca de la nuanţe de perlă, şerbet de trandafiri şi rozuri, lila-uri şi bleu-uri fondante, până la verde de iederă şi brunuri desaturate. Vorbim despre un "mozaic al culorilor şi bunului gust".

În opoziţie poate, culorile electrice, puternic saturate şi cele cu textură metalică sau nonculorile ne deschid o lume a viitorului, a tehnologiei şi a formelor minimaliste.

Spaţii luminoase, cu puţin mobilier şi acela desprins parcă de pe o navă intergalactică, sunt susţinute cromatic de la alb-uri electrice şi uşor metalizate, griuri perlate până la culorile vii ale unei lămâi bine coapte sau lila-uri aproape fluorescente, roşu aprins sau verde praz, toate scăldate în lumina dată de becurile ecologice şi de spoturi cu halogen.

Vorbim aici despre foarte multe puncte (surse) de lumină, reflexii metalice şi accente de texturi nefolosite niciodată până acum în designul interior.

Noile direcţii pentru roşul extinctoarelor, culoarea care are cea mai mare atracţie vizuală, reflexiile glamour ale bronzului sau cuprului, accentele de culori distorsionate de suprafeţe de oglindă cu ape, toate acestea şi nu numai pot crea ambianţe stilate şi luxoase, dar cu siguranţă extrem de temerare.
Ceea ce e important este poziţia în care vă aflaţi, felul în care simţiţi şi evident bugetul pe care îl aveţi la dispoziţie pentru reamenajarea casei. Toate astea şi nu numai vă vor influenţa decizia, fie că optaţi pentru o amenajare arhaică, inspirată poate din filmele lui Luis Bunuel , fie că vă lăsaţi inspiraţi de o lume în care nu mai există sfârşit, ca cea prezentată de Jens Lien, în "Omul problemă".

 



sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe