Asocieri cromatice ce nu dau greş
Având la dispoziție tehnologia necesară pentru vopsirea pereților în orice ton sau nuanță a unei culori, "a alege" devine o sarcină extrem de dificilă în cazul în care nu suntem hotărâți sau nu știm ce vrem.
Pentru a nu exista riscul să alegem greșit, devine necesar să obținem un minim de cunoștințe teoretice despre felul în care se poate jongla cu mai multe culori complementare. O dată obținute, ne rămâne doar să ne hotărâm ce ne place mai mult.
Schema cromatică cea mai la îndemână, cea mai simplă și extrem de ușor de folosit în spațiile locuinței, este MONOCROMIA. Rețeta este extrem de simplă. Ne alegem un singur ingredient, respectiv o singură culoare, pe care începem să-l asezonăm cu diferite condimente, respectiv cu nonculori (alb,negru) sau cu tonuri ale acelei culori.
Dacă vă visați într-o atmosferă liniștitoare, calmă, rafinată sau discretă, optați cu încredere pentru monocromie.
Un dormitor liniștitor în care domină bejul, un living elegant în care predomină cărămiziul sau tonurile rafinate de pământ, biroul fresh cu dominanță de verde pădure, sunt doar câteva exemple, care cu siguranță vă vor schimba starea de spirit și atmosfera locuinței.
COD CULOARE: 0161G(95)
COD CULOARE: 0915R(70)
COD CULOARE: 1624A7V(70)
O altă opţiune ar putea fi SCHEMA CULORILOR COMPLEMENTARE.
Având grijă de relaţiile calitative şi cantitative pe care le stabilim între culori, această "reţetă" foloseşte alăturarea a două culori complementare, opuse una faţă de cealaltă ca şi poziţie ocupată pe cercul chromatic.
Alegând această variantă pentru design interior se poate obține un rezultat echilibrat și armonios al contrastelor doar dacă vom ține cont de procentul pe care îl atribuim fiecărei culori în parte. Cele mai întalnite combinații de culori complementare sunt oranj-alabstru, roșu-verde, galben-violet.
Dacă alegem oranj-albastru, indicat este să folosim oranjul într-un procent mai mare și în diferite grade de saturație (oranj auriu sau cărămiziu) iar albastrul îl vom folosi doar pentru accente.
ORANJ-ALBASTRU
COD CULOARE: 0544G5R(90), 1253R8A(90)
ROȘU - VERDE
COD CULOARE: 1554A5V(70), 0764G8R(80)
GALBEN - VIOLET
COD CULOARE: 0164G(80), 0945R1A(70)
Același lucru vom face şi pentru combinaţile de roşu-verde sau pentru galben-violet (alegem pentru suprafeţele mai mari galbenul, punând accentele de violet în accesorii sau mici suprafete - o grindă îngustă, o ţeava de calorifer etc). În cazul în care preferi varianta roşu-verde, sfatul nostru este să te îndrepţi către tonurile saturate de roşu în combinaţie cu nuanţe de verde stins (kaki, olive).
O a treia SCHEMA cromatică este cea TRIADICĂ
Această foloseşte trei culori aflate la distanţe egale una faţă de cealaltă pe cercul cromatic, fiind cea mai utilizată în rândul artiştilor plastici. Schema aceasta oferă puternice contraste (mult mai armonioase însă ca cele mai sus menţionate) fără a strica echilibrul culorii.
Putem folosi culorile primare, însă optând pentru cele secundare vom fi plăcut impresionaţi de bogăţia combinaţiilor obţinute. De exemplu, alegând oranj, violet şi verde, vom obţine un rezultat rafinat şi subtil. Ca şi regula, culoarea cea mai intensă va fi şi cel mai putin prezentă (oranjul), celelalte două fiind folosite în variante desaturate-nuanţe (lila şi verde rece). Vorbind despre ponderea atribuită fiecărei culori, procentele recomandate sunt: 80%, 15% şi 5%, procentul cel mai mare ocupându-l culoarea cel mai pală.
COD CULOARE: 1031R3A(95)
O ultimă SCHEMĂ cromatică despre care voi aminti acum este cea a COMPLEMENTARELOR DUBLE, fiind de altfel şi cea mai complexă.
Folosind patru culori alese în câte două perechi de complementare (roşu-verde şi galben-violet) de pe cercul cromatic, acesta "reţetă" este însă una dintre cele mai dificil de armonizat pentru aceia dintre noi care au prea puţine cunoştinte plastice (culoare şi design).
Şi în acest caz, indicat este să alegem doar una dintre culori ca dominată.
Optând pentru o astfel de combinaţie, trebuie să fim siguri ca rezultatul pe care ni-l dorim este cel al unui interior excentric. Destul de dificil de ţinut "sub control", această schemă este potrivită personalităţilor complexe, curajoase, persoanelor care au nevoie de un anume tip de "expunere", celor care-şi doresc o ambiantă exotică. Poate te va inspira lista cu asocierea culorilor de mai jos.
Caramiziu şi bej. Bejul are datele unui cameleon, preluând atributele culorilor reci sau calde pe care le însoţeşte, este un extraordinar de bun "intermediar". Cărămiziul, cald şi subtil combinat cu bejul relaxant sunt asocierea cromatica ideală pentru un interior familiar şi elegant.
COD CULOARE: 0835G9R(60)
Oranj şi nisipiu. Este o asociere care permite folosirea multor texturi alăturate, condiţia fiind folosirea nisipurilor pe suprafetele mari. Un living în care vom regăsi acestă combinaţie, ne va transpune într-o atmosferă optimistă şi caldă.
COD CULOARE: 0162G(90)
În vecinatatea brunurilor, combinaţia roşu-verde capătă o valenţă extrem de caldă şi familiară, propice sărbătorilor de iarnă. Adăugând un strop de argintiu sau auriu în accesorii (lumânari, globuri, rame…) tabloul îşi intregeşte atmosfera cu iz de scorţisoara şi vin fiert.
Verde şi gri este o asociere exrem de ofertantă pentru un interior. Verdele deschis, crud, va umple de vitalitate orice încapere fiind în acelsi timp o culoare "la moda". Un living cu trei pereti zugraviti în gri deschis şi unul verde rece are din start o zonă de interes. Peretele verde va fi "vedeta" accesorizată cu mobilier în tonuri mai închise de verde.
COD CULOARE: 1983V7G(80), Gri ebonite 6
Turcoaz şi sidef, combinaţie fină, subtilă, recomandată pentru zona dormitorului, dar și un living turcoaz arată bine. Turcoazul sofisticat şi fin, alăturat sidefului acvatic, rafinat şi elegant, îţi va trăda nostalgia vacanţelor de vara în tonuri optimiste.
COD CULOARE: Gri gabro 7
Bleumarin, bleu şi alb, un trio spectaculos pentru un living spaţios cu atmosferă marină. Aici vom ţine cont să dam doar 5% bleumarinului şi doar în accente.
COD CULOARE: 1265R8A(60)
Galben și verde este cu siguranță o combinație veselă, potrivită persoanelor optimiste care adoră natura; combinație ideală pentru camera copilului.
COD CULOARE: 1695A9V(60)
Roșu și brun, alăturare cromatică specifică toamnei, va crea o senzație de relaxare, de natural. Potrivită pentru un living generos, combinația de roșu-brun aleasa pentru dormitor se potrivește persoanelor clasice, impresionate de tot ceea ce e impozant.
COD CULOARE: 0905R(60)
Dacă iubiți culorile și vă doriți să vă înconjurați de ele, nu vă fie teamă să le aduceți în casa voastră. Un interior vibrant, plin de culori, nu presupune însă a alterna pe pereți întreg curcubeul! Să nu uitați că în locuința voastră coexistă multe lucruri. De la tâmplăria ferestrelor, tocurile ușilor până la corpurile de iluminat, cearșafurile de pe pat, papucii de casă sau cănile de ceai, toate aceste obiecte care vă înconjoara sunt culori și texturi în viața voastră.
Reflectaţi şi alegeţi ponderat!