<
>

Efect tribal

Efectul tribal poate să pară puțin prea dur pentru început. Culorile sale par să fie puțin prea încărcate, dar lasă-ne să-ți spunem mai multe despre el. S-ar putea să te convingem să îl ai și tu acasă.

Începem cu o scurtă istorie.

Omul, ca individ, are etape de evoluţie pe traseul vieţii între cele două momente cardinale ale existenţei, naşterea şi moartea sa:, care este condus de instinctele de supravieţuire, reprezentate de energia culorii roşii, copil, adolescent, tânăr, matur, bătrân, fiecare etapă de vârstă fiind marcată preponderent de o anumită culoare; dar nu exclusiv de una.

Asemenea omului, şi societatea are aceleaşi etape. Deci, perioada de inceput a constituirii şi manifestării vieţii în comunitate, etapa tribală, a fost dominată de instincte, de reactii pulsionale, iar acestea sunt influenţate de culoarea roşie, de vibratia roşului. Găsim reacţii de agresivitate şi în lumea animală a zilelor actuale, în prezenţa roşului. Este binecunoscută agresivitatea taurină faţă de roşu.

În evoluţia fiinţei umane putem urmări fascinanta traiectorie a corelaţiilor cromatice şi influenţa culorii asupra dezvoltării fizice şi psihice a omului.

Culoarea roşie este exact ceea ce-mi trebuie pentru a începe descrierea acestor aspecte.
Ştim cu toţii că roşul este culoarea cu cea mai lungă lungime de undă. Nu întâmplător, culoarea roşie este asociată instinctelor primare, instinctului de supravieţuire, mai ales. Reacţiile primare sunt în noi. Nu trebuie să le gândim de fiecare dată când sunt necesare. Posibil ca banda cromatică de culoare roşie să fie încărcată cu cele mai multe informaţii etalon, legate de comportamentul nostru primar, ceea ce determina faptul că reacţiile primare au latenţa cea mai. Pentru că sângele, care este roşu, hrăneşte toate celulele organismului, le vitalizează, roşul este şi culoarea vitalităţii, atât fizice, cât şi psihice.

Roşul ne dă senzaţia de forţă, de stabilitate, puterea de decizie, încrederea în noi înşine, dinamismul, ne creează dispoziţia de a merge mai departe, de a cuceri noi spaţii ale minţii, ale sufletului şi ale lumii, alimentează spiritul de aventură şi ne întreţine verticalitatea.
Roşul ne dă puterea de a fi pozitivi, optimişti, plini de vivacitate.

Prin extensie, lipsa de roşu, induce stări de oboseală, lipsă de vitalitate, somnolenţă, inapetenţă de toate felurile, amorţeală, dar şi inerţie psihică, lentoare acţională şi în gândire, lipsă de iniţiativă şi, una din marile probleme cotidiene, depresia.

Un plus de roşu în viaţa noastră este neapărat necesar, este tonifiant, revigorant, are un efect pozitiv în tot ceea ce facem. Evident, este bine să luăm seama şi la efectele nocive ale unei supradozări cu roşu, pentru că induce agresivitate, poate accentua frustrările sau crea panică.

Pentru a preîntampina apariţia unor efecte nedorite ale unui surplus de roşu, în cazul în care ai optat să-l aplici în toată încăperea în care stai, îi poţi tempera efectele cu nuanţe de bej cald sau de roz mătuit. Pot fi drapaje sau obiecte de decor, pe care să le poţi muta cu uşurinţă, în cea mai agreabilă combinaţie pe care o doreşti.

Desigur, poţi opta să-ţi creezi colţul tău de roşu unde să te aşezi când simţi epuizare, stări depresive sau, pur şi simplu, simţi nevoia de revitalizare. Sau îl poţi folosi pentru ambientul unei încăperi în care stai doar un timp limitat. Dacă, însă, îţi place mesajul pe care ţi-l transmite, îndulceşte-l cu combinaţii plăcute şi va deveni prietenul tău cel mai bun!

 



sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe