Cum scapi de mucegai
Există numeroase soluţii care au rolul de a preveni şi de a trata problema mucegaiului. Aceste produse pot fi folosite cu succes şi în proiecte Do-it-Yourself. În cazuri mai serioase însă, îţi recomandăm să apelezi la sfatul unui specialist.
În continuare îţi vom prezenta paşii pe care trebuie să-i faci pentru a împiedica reapariţia mucegaiului în spaţiul pe care îl renovezi.
• mucegaiul apare acolo unde este prezent condensul, aşa că primul pas este să înlături orice sursă de umezire a peretelui sau tavanului.
Iată cateva cauze importante ale condensului:
- vaporii din baie şi bucătărie condensează pe pereţi în lipsa unei ventilaţii eficiente.
Pentru eliminarea umidităţii excesive îţi recomandăm să instalezi o hotă la bucătărie sau un ventilator la baie, în cazul în care nu există geam.
Umiditatea crescută dintr-o încăpere poate fi rezolvată prin montarea unui dezumidificator; de asemenea, în cazul în care ai ferestre tip termopan este recomandat să instalezi pe tâmplărie riglete de ventilație;
- diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior.
Umiditatea din aer condensează pe pereţii reci (de exemplu, în balcoanele termoizolate şi închise, la colţurile de cameră, pe tavan) și poţi rezolva problema prin aerisirea încăperilor timp de 10 minute, de 4-5 ori pe zi (dacă problema se menţine înseamnă că diferenţa de temperatură se datorează unor punţi termice generate de o termoizolare incorectă).
În cazul locuinţelor la bloc, dacă apartamentul vecin nu este locuit, deci nu este încălzit sau dacă apartamentul are pereţi comuni cu casa scării şi aceasta nu este încalzită, soluţia este izolarea la interior a apartamentului şi o ventilare corectă.
• în funcţie de cât de profund s-a instalat mucegaiul, curăţă zona atinsă fie cu șpaclul, fie cu o lavetă/burete cu apă şi detergent. Acest pas este necesar pentru a împiedica împrăştierea fungilor.
• lasă suprafața pe care ai curaţat-o să se usuce;
• aplică prin pulverizare savana soluţie antimucegai de profunzime şi lasă să acţioneze 8-10 ore.
Aplicarea prin pulverizare trebuie efectuată în jet compact (prin mutarea capătului pulverizatorului pe poziţia marcată printr-o singură linie discontinuă). Dacă suportul este puternic contaminat aplică savana soluție antimucegai de profunzime la interval de 8-10 ore, în 2-3 reprize;
• lasă zona curăţată să se usuce 24 ore;
• refă gletul (dacă este cazul) şi lasă din nou zona să se usuce conform instrucţiunilor producătorului.
• aplică savana amorsă cu rezistenţă la mucegai şi lasă zona să se usuce 12 ore;
• aplică savana vopsea superlavabilă superalbă pentru baie si bucătărie cu Teflon™, în 2 straturi.
La final, îţi reamintim că după folosire, trafaletul trebuie spălat cu apă fierbinte şi apoi pus la uscat cu învelişul “ciufulit”. Dacă vrei să mai foloseşti vopseaua rămasă, acoperă cutia cu o folie de plastic, apoi pune capacul, apăsând foarte bine. Depozitează cutia într-un loc ferit de razele soarelui şi de alte surse de căldură și aprindere.