Renovarea cu vopsea lavabilă

Dacă știi deja cum trebuie să arate designul interior și designul exterior al casei tale, a venit timpul să afli lucruri noi și despre aplicarea vopselei lavabile. Sfaturi, recomandări și greșeli de evitat când aplici vopseaua lavabilă. 

Acum că ai idee despre cum vrei să arate designul interior și designul exterior al casei tale,  a venit timpul să afli lucruri noi și despre aplicarea vopselei lavabile.


Înainte de aplicarea vopselei lavabile trebuie să ținem cont de următoarele recomandări: suprafețele pe care se aplică vopseaua trebuie trebuie să fie stabile, rezistente, curate, lipsite de praf sau grăsimi.

Vezi aici sfaturile noastre;

  1. Pregătește suprafețele pentru vopsire în funcție de tipul acesteia. Suprafețe noi: tencuielile minerale (gleturile de var/ciment) se lasă să se usuce în totalitate timp de 24 de zile de la finalizare și se îndepărtează eflorescențele. Suprafețe vechi și/ sau vopsite în prealabil: se curăță zugrăveala sau tencuiala veche neaderentă și se remediază eventualele defecte ale suportului (exfolieri, fisuri) prin retencuire sau chituire.
  2. Aplică amorsa în 1-2 straturi în funcție de porozitatea suprafeței. TEST: aplică 2 straturi  pe o suprafață de 0,5mp  dacă suprafața testată devine lucioasă, nu este necesară aplicarea stratului 2 pe toată suprafața. Suprafața testată care a devenit lucioasă se șlefuiește.
  3. După uscarea totală a amorsei (12 ore), aplică primul strat de vopsea lavabilă. Stratul 1 se diluează cu aproximativ 14% apă, în litri, raportat la volumul vopselei. Exemplu: 1L de vopsea lavabilă se diluează cu aproximativ 140ml apă.
  4. Omogenizează vopseaua lavabilă înainte de aplicare
  5. După uscarea totală a amorsei (12 ore) aplică primul strat de vopsea lavabilă de sus în jos, uniform și fără întrerupere, pentru a preveni stropirea și apariția unor dungi inestetice
  6. După uscarea primului strat ( 6 ore) pregăteşte vopseaua lavabilă pentru aplicarea celui de-al doilea strat.Stratul 2 se diluează cu aproximativ 7% apă, raportat la volumul vopselei: Exemplu: 1L de vopsea lavabilă se diluează cu aproximativ 70ml apă.

Nu uita să protejezi pardoseala şi mobilierul din încăpere cu folie de plastic şi să acoperi ferestrele pentru a evita pătarea lor. Vopseaua lavabilă se curaţă cel mai uşor atunci când nu este încă uscată. Reglarea diluției cu apă se face prin testarea aplicării în condiții reale, pe o suprafață de 1-2mp, înainte de începerea lucrului pe toată suprafața. Nu este recomandată diluarea vopselei lavabile cu amorsă în loc de apă. Amestecarea celor două produse va modifica raportul dintre componentele vopselei lavabile şi implicit va schimba proprietaţile ei. În plus, combinarea celor două produse te expune la urmatoarele riscuri: brânzire, scăderea puterii de acoperire și exfoliere.

Când aplici vopseaua pe o suprafaţă reparată, îţi recomandăm s-o şlefuieşti şi apoi s-o desprăfuieşti. Abia apoi amorsezi peretele şi aplici un strat de vopsea lavabilă pe zona reparată. La final, trebuie să mai aplici un singur strat de lavabilă pe tot peretele. Dacă te multumeşti cu vopsirea locală, vei observa o uşoară diferenţă de intensitate a culorii peretelui.

5 greşeli de evitat când aplici vopseaua lavabilă:

  • nerespectarea timpilor de uscare între straturi (uscare amorsă: 12 ore, uscare primul strat de vopsea lavabilă: 6 ore) şi a condiţiilor de aplicare (temperatura mediului și a suportului recomandată pentru aplicarea vopselei lavabile este de min 5◦C max 30◦C.
  • aplicarea vopselei pe întreg spaţiul de lucru - pentru a lucra eficient împarte spaţiul în porţiuni şi lucrează pe zone de dimensiuni rezonabile, pe care le poţi termina fără întrerupere; în plus e recomandat să planifici întreruperea lucrului într-o zonă firească pentru întrerupere (ca de exemplu la colţuri)
  • supraîncărcarea rolei - după ce ai înmuiat rola în vopsea, ai grijă să descarci surplusul pe un grătar din plastic, altfel rişti fie munceşti mai mult pentru a întinde surplusul de vopsea, fie sa aplici un strat mai gros care va arăta neuniform;
  • aplicarea greşită a vopselei – vopseaua lavabilă se întinde întotdeauna de la umed la uscat şi nu viceversa, de sus în jos și fără întrerupere, pentru a preveni stropirea și apariția unor dungi inestetice.

Chiar dacă pare complicat, îţi reamintim că, aplicarea vopselei lavabile este o operaţiune plăcută şi uşoară care nu necesită un efort deosebit, ci doar puţină atenţie!

Toate vopselele lavabile, atât cele pentru interior, dar şi cele pentru exterior sau cu Teflon™  se pot acoperi cu orice alt tip de vopsea lavabilă din comerț. Singura condiţie pentru un zugrăvit reuşit este să respecţi instrucţiunile de pregătire şi aplicare ale producătorului, indicate pe ambalaj. Altfel, lavabila se exfoliază. Îţi reamintim că produsele se aplică în sistem (amorsă şi vopsea lavabilă) şi este recomandat să foloseşti produsele de la acelaşi producător.

Clişeul popular cu „respiraţia” pereţilor indică de fapt permeabilitatea pereţilor la vaporii de apă. Aceasta se testează numai în laboratoare de specialitate. Vopseaua superlavabilă savana cu Teflon™ este una din lavabilele care lasă peretele “să respire”.

 sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe