Renovează în stilul clasic

Stilul clasic este un stil ușor de identificat, ce pune accent pe simetrie și compoziții armonioase.
Cromatica redă atmosera acestui stil, astfel încât vei avea de ales dintre culori calde, pastelate, pământii, inspirate din natură și vei căuta să eviți culorile aprinse și contrastele puternice, precum și aspectul general mohorât.

Nuanțele calme și neutre sunt cele care generează liniștea ambientului clasicist.

 

Mai mult decât culoare pe pereți
Mergi mai departe cu decorarea și accesorizează pereții cu ancadramente cu profile rotunjite, care vor genera la îmbinarea cu tavanul o cornișă bogat ornamentată. 
Nu ignora podeaua. Aceasta ar trebui să fie pardoseală din lemn sau chiar realizată din piatră naturală și poate fi accesorizată cu un covor de dimensiuni mari, cu motive florale, poziționat central față de zona de interes din încăpere.

 

Stabilește un punct focal
Esența într-o amenajare clasicistă este stabilirea unui punct focal centrat pe unul dintre pereți, care să reprezinte un element de interes în încăpere, cum ar fi un șemineu. În lateralele acestui punct vei dispune simetric piesele de mobilier și decorațiuni.

 

Mobilierul în centrul atenției
Dacă alegi stilul clasic, e obligatoriu ca în living să centrezi canapeaua pe obiectul de interes, iar fotoliile să le amplasezi în oglindă pe lateralele canapelei. În dormitor, vei transforma patul în punct focal, poziționat central pe unul dintre pereți.
Alte elemente de interes în jurul cărora poți realiza amenajarea sunt ușile în stil franțuzesc sau o fereastră în arcadă.
Formele de bază ale mobilierului clasicist sunt rectangulare, cu muchii întotdeauna profilate sau rotunjite, iar fiecare îmbinare este tratată cu importanță prin detaliere amănunțită. Picioarele mobilierului sunt în general curbate și aduc aminte de capitelurile coloanelor clasice.


Amplasarea decorațiunilor
La fel de importantă precum forma, culoarea sau materialul decorațiunilor este poziționarea acestora față de punctul de interes. Se caută simetria și armonia, dar și imprimarea unui aer de frumusețe eternă și impecabilă.
De asemenea, poți aduce în casă clasice sculpturi în piatră, ce amintesc de antichitate, precum și elemente florale sculptate pe pereți sau, mai simplu, sfeșnice. Deasupra șemineului poți amplasa un tablou înrămat în lemn atent sculptat.
Canapeaua e recomandat să o accesorizezi cu o serie de perne identice ca dimensiune, din material cu textură diferită, care să se poziționeze în oglindă către cele două limite ale canapelei.

 

Înconjoară-te de materiale naturale
Materialele preferate în stilul clasic sunt cele exclusiv naturale. Lemnul sculptat în forme organice, piatra naturală ca blat de masă, picioare de masă sculptate, tapițerii din mătase cu motive elegante sunt elementele de bază regăsite în spațiul clasicist.
Pentru corpuri de iluminat, alege obiecte elegante, rafinate, realizate de asemenea din materiale cu aspect nobil. Poți recurge la candelabre din cristal, pietre transparente sau sticlă, poziționate central în încăpere, pe direcția punctului de interes.
O altă variantă de iluminat este cea a candelabrelor cu elemente ce imită sau reinterpretează lumânările. Sub formă de aplice de perete sau lampadare de pardoseală cu abajur textil, acestea dau o lumină difuză, de atmosferă, în ton cu stilul și culorile pământii sau neutre de pe pereți.

 

Un stil care dăinuie
Dacă vrei să-ți decorezi casa în stil clasic, e simplu dacă te ghidezi după principiile de bază. În primul rând, repoziționează mobilierul într-un mod simetric, în oglindă, pornind de la un punct focal central.
Vopsește pereții într-o nuanță pastelată, unitară, care va crea o atmosferă caldă și va da senzația că tavanul este mai elevat.
Finisează cu tapițerii fine și corpuri de iluminat prețioase care vor conferi un aspect finit spațiului și o eleganță fără vârstă.

 



sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe