Stilul Modernist
Stilul modernist a promovat noi principii în ceea ce privește spațiul de locuit și uz zilnic. Cu rădăcini în arhitectură și designul german și scandinav, stilul modernist este simplu și cu decor minimal. Este conectat la epoca industrializării și a luat amploare din anii 1920 până în anii 1950. Mișcarea a continuat să crească în popularitate în prima jumătate a secolului al XX-lea și a dat naștere stilurilor modern și postmodern.
Forma urmează funcția
Unul dintre principiile generale ale modernismului este "forma urmează funcția", ceea ce înseamnă că designul ar trebui să decurgă direct din scop. Altă caracteristică a stilului este că formele trebuie să fie simple și clare, fără detalii inutile.
Stilul pune accent pe volum, compoziții asimetrice și ornamentație minimă.
Urmând preocupările omului modern și viața la oraș în continuă schimbare, obiectele de mobilier generale sunt ușoare, ridicate pe picioare, putând fi cu ușurință mutate sau rotite; au apărut astfel și primele canapele și obiecte de mobilier de tip modular, care pot fi încadrate într-o gama variată de spații.
Forme geometrice simple
Volumele pieselor de mobilier sunt generate din forme geometrice simple, cum se poate observa în cazul mesei Saarinen realizată de arhitectul cu același nume, în cazul canapelei Florence Knoll, care poartă numele arhitectului său, sau în cazul lămpii de pardoseală Arco, creată de Flos. Liniile din care sunt generate obiectele sunt simple și clare precum în cazul fotoliului Scoică, realizat de Hans Wegner, dar și în cazul faimosului fotoliu Eames din piele sau a scaunelor cu același nume.
Materiale produse industrial în masă
Materialele promovate sunt cele ușor de fabricat la scară largă și maleabile, precum fibră de sticlă, aluminiu, materiale plastice laminate, în contrast cu materialele naturale precum lemnul sau pielea. Nu este neobișnuită folosirea materialelor precum cromul sau oțelul inoxidabil ca parte a mobilierului, cum ar fi picioarele meselor sau porțiunile expuse ale cadrului scaunului. Cromul este utilizat pe scară largă în toată casa, și este regăsit în baterii, clanțe, mânerele dulapurilor, lămpi și balustrade.
Culori îndrăznețe în contrast cu palete neutre
Majoritatea caselor decorate în stiluri moderne folosesc culori neutre și nuanțe de alb, care creează o senzație de calm, relaxare și echilibru. În completarea acestora, regăsim și culori îndrăznețe, adesea primare, ce sunt folosite ca accente pentru a atrage atenția și pentru a rupe monotonia tonurilor neutre. Acestea au rol de energizare și au atunci când sunt în echilibrul cu tonurile neutre.
Culorile îndrăznețe pot fi aplicate cu vopsea savana pe un perete accent sau ca linii și forme geometrice simple pe un perete cu un fundal neutru.
Desigur, culorile îndrăznețe și energizante nu se rezumă doar la culoarea pereților, ci se pot regăsi și în piese de mobilier, perne decorative, un covor sau arta abstractă.
Spații deschise și luminoase
Stilul modernist pune accentul pe folosirea planului deschis în care bucătăria este deschisă către living. O insulă sau un bar separă doar vizual cele două zone, dar creează spațiu de stat și de conversații. Lumina naturală abundentă face spațiile să se simtă mai aerisite și mai deschise.
Piese de mobilier celebre
Într-o amenjare modernistă este foarte probabil să întâlnim alăturarea armonioasă dintre scaunul iconic Barcelona, în varianta de negru, creat de arhitectul modernist Miss var der Rohe și fotoliul Rico, în varianta albă, creat de compania scandinavă Ferm Living. Scaunul Barcelona este realizat din tapițerie în linii rectangulare, drepte, cu suprafețe texturate, suspendat pe picioare, pe când fotoliul Rico este realizat din tapițerie uniformă, netexturata, volumul unitar fiind așezat direct pe pardoseală.
Corpuri de iluminat
Un ambient plăcut și echilibrat se poate genera prin iluminarea locală a unui fotoliu de citit sau iluminarea generală a încăperilor cu ajutorul lămpilor de pardoseală metalice, cu picioare subțiri, precum Lampadarul Grasshopper de Greta Magnusson, sau a pendulului realizat din bare subțiri metalice distrubuite pe multe direcții, The Sputnik, designer Gino Sarfatti. Pentru echilibrarea acestor elemente liniare putem alătura corpuri de iluminat pline, precum pendulul din mătase, Saucer, al designerului George Nelson.
Decorațiuni în culori îndrăznețe
Cu rol decorativ sunt utilizate tablouri grafice în linii simple, ușor de delimitat și perceput, efect susținut și de culorile în nuanțe puternice, vibrante, contrastante. Obiectele ceramice cu suprafețe într-o singură culoare și forme clare, ușor de delimitat reprezintă o altă metodă de a completa ambientul unui spațiu inspirat din stilul modernist.