Stilul Shabby Chic
Stilul Shabby Chic are originea în stilul de amenajare al caselor rurale sau al caselor de vacanță din Anglia. Acesta a apărut ca o reacție naturală la opulență și elegantă, ce jucau un rol central în amenajările interioare luxoase ale anilor '80.
Pornit de tradiția de a păstra mobilierul vechi de-a lungul generațiilor, fără pretenții masive privind tratamentul acestuia, curentul încurajează recondiționarea și finisarea sa cu lacuri și vopsele dedicate lemnului, în nuanțe pastelate luminoase. Fiind considerat unul dintre primele curente sustenabile în design-ul de interior, stilul preia elemente ale mobilierului și decorațiunilor clasiciste și le încorporează în sine într -o manieră non- conformistă, fără reguli rigide de compoziție. Rezultă astfel un stil elegant și romantic, obținut prin metode simple, nepretențioase.
Cromatica ambientală este una luminoasă, împânzită de alb și nuanțe apropiate acestei non-culori; pastelurile luminoase cu tente de roz, crem, fildeș, lavandă sau turcoaz sunt prezente atât pe suprafața pereților, cât și ca vopsea pentru reînvigorarea unei măsuțe de cafea, unui dulap din lemn sculptat sau a unor polițe din lemn recuperat.
Ca spații „Shabby Chic” vom regăsi adesea încăperi cu mobilier vintage și suprafețe recondiționate și finisate în „off-white”, adică nuanțe de crem, bej, gri foarte deschise, apropiate de alb. Albul curat sau aspectul lucios nu este o variantă potrivită, suprafețele având mai degrabă aspectul mat, iar imperfecțiunile oferind valoare ambientului creat. Metode de finisare precum sablarea pot genera un aspect antic, neuniform.
Lemnul este un material utilizat intens în toate variantele sale de texturi, atât sub formă de dușumele, cât și ca obiecte de mobilier. Decorarea acestora prin elemente sculptate sau profile decorative aduce cu sine un aer Retro, iar motivele florale și liniile curbe aduc cu sine o puternică amprentă romantică, feminină. O oglindă cu ramă de lemn sculptat ar putea fi piesa centrală într -o astfel de încăpere, iar picioarele mobilierului vor fi adesea curbate.
Elementele metalice pot fi regăsite sub forma unei tăblii de pat bogat ornate cu motive florale, a unei noptiere sau măsuțe de cafea cu aspect vintage sau a unor candelabre cu detalii clasiciste.
Țesăturile fără un aspect neted, în varianta de in sau bumbac creponat se regăsesc pe o multitudine de suprafețe, de la draperii și cuverturi de pat, la abajururi de lampadare sau huse de canapele. Aceste huse, în varianta de alb simplu sau cu motive florale, reprezintă una dintre primele metode de recondiționare a canapelelor și fotoliilor vintage. Obiectele din colecția „Ektorp” produsă de Ikea, precum și canapeaua Freesia, sub brand-ul Mazzini Sofas, reprezintă exemple de produse cu linii curbe, organice, texturi și nuanțe specifice acestui stil.
Un spațiu Shabby Chic este puternic accesorizat, fără a părea dezorganizat, fiecare element decorativ sau colecție de elemente având spațiul lor dedicat. Suporturile de lumânări, tablourile vintage, vazele, seturile de cești sau ceainicele din porțelan joacă un rol important în generarea unei atmosfere romantice, specifice curentului.
Un spațiu „Shabby Chic” aduce cu sine confort, o atmosfera caldă și romantică, valorificând imperfecțiunile. Fie că alegem să integrăm acest stil prin cromatica specifică, prin elemente de mobilier recuperat cărora le oferim un aspect proaspăt sau prin țesăturile albe tipice, celebrăm frumusețea prin simplitate.