<
>

Culoarea din şi în decoraţiuni, mobilier şi accesorii

Articolele de inspirație savana își propun să te inspire pentru ca tu să găsești nuanțele potrivite vieții tale. Ele nu îți prezintă ultimele tendințe în materie de design interior, ci îți propun diverse stiluri din care să poți alege pentru ca tu să te simți perfect acasă.

Preocupându-mă de câţiva ani de ceea ce înseamnă design de interior, studiind formele, volumele şi culorile, jucându-mă cu ele în tot felul de încercări, vizitând multe dintre târgurile anuale de design din Europa, am ajuns la o concluzie (ceea ce nu a făcut decât să-mi întărească instinctul personal).

Reamenajarea locuinţei este făcută de fiecare dintre noi (şi mă refer la oamenii obişuiţi nu la multimionari sau la vedetele de la Hollywood) din motive obiective. Din păcate prea puţini ne permitem să redecorăm măcar şi câte o încăpere a casei o dată pe an doar din plăcerea de a mai schimba câte ceva.

Prin urmare, atunci când ne hotărâm să renovăm, o facem "să ţină" pentru câţiva ani buni de zile.
Dar vă spun un secret. Dacă nu vă permite bugetul să zugrăviţi şi să schimbaţi culoarea pereţilor o dată pe an şi cu siguranţă nu puteţi să vă reînnoiţi mobilierul la fel de des, optaţi pentru asocieri cromatice neutre pentru pereţi şi mobiler.

Să presupunem că aveţi un apartament cu trei camere într-un bloc din anii '80 pe care doriţi să-l reamenajaţi. Camere mici ca suprafaţă şi volum, fără modificări de compartimentare. Voi încerca să fac o schemă cât mai simplu de pus în practică.

Pentru zona de tranzit, hol: pereţii pot fi vopsiţi în culori deschise (alburi colorate, până la ocru sau bej). Oricând veţi dori să faceţi o modificare este suficient să revopsiţi doar unul dintre pereţi în altă culoare şi gata schimbarea.

Pentru podea folosiţi o nuanţă puţin mai închisă sau mai deschisă decât cea a pereţilor. Important este spre ce culoare virează aceasta. Dacă pereţii sunt gri deschis, puteţi vira podeaua spre orice culoare; însă dacă aţi optat pentru bej la pereţi, nu v-aş sfătui să folosiţi o podea cireş, ci mai degrabă nuc sau stejar (aceste esenţe, cromatic, se pot găsi şi în finisajele ceramice).

Alegeți obiecte de mobilier pentru hol (cuier, măsuţă, consolă etc) în culori deschise şi folosiţi uşile-oglinda. Vor mări spaţiul, creând acea iluzie optică atât de potrivită pentru spaţiile mici şi întunecoase.
Corpurile de iluminat (care intră în categoria accesorii) ar trebui să fie cât mai "lipite" de suprafaţa pe care le fixaţi, tavan sau pereţi. Culoarea din acestea este şi ea importantă. Dacă sunt din sticlă colorată, întreg holul va împrumuta culoarea acestora.

Lăsaţi albe tavanele casei! E cel mai bine pentru spaţiile cu înălţimi mici (sub 3m)

 



sfaturi
utile

Aici vei găsi o mulțime de sfaturi utile și idei despre ce trebuie să faci când te apuci de treabă.

afla mai multe
de ce
savana?

10 motive pentru care savana este cea mai performantă vopsea din România.

afla mai multe